Eko akcija u Tenis Klubu Umag

Glas Istre 01.06.2021. - autor Sanja Bosnić

Teniski klub Umag - Eko-akcija drži ljude na okupu i daje razlog za druženje

Rekreativno čišćenje je manje poznat hobby ili "sportska" aktivnost pa su izuzeci zato vrijedni osobitog spomena i pohvale. Na poziv Livija Janka, predsjednika Tenis kluba Umag, popratili smo njihovu subotnju rekreativnu radnu akciju, kako ju je nazvao, generalnog čišćenja sportskih terena i okolnih sadržaja uz crvena igrališta TK-a Umaga.

TK koji se smjestio uz sportsku dvoranu Stella Marisa i ATP stadione Gorana Ivaniševića okupio je na akciji čišćenja 30-ak tenisača, dobrovoljaca-akcijaša, članova kluba, među kojima smo zatekli i istaknutog osnivača umaškog ATP turnira Slavka Rasbergera.

Lopate umjesto reketa

Zasukavši rukave, umjesto reketa i žutih loptica, složna ekipa je uzela u ruke lopate, motike, tačke i drugo oruđe te "servirala" akciju velikog čišćenja i pospremanja. Od Janka doznajemo da nekoliko puta godišnje organiziraju slične "gameove", odnosno dobrovoljne akcije kojima se aktivni i pridruženi članovi kluba bespogovorno odazivaju. Obrezuju ukrasnu živicu oko stadiona, uređuju zemljana igrališta, čiste prostorije za druženje/mali ugostiteljski lokal, svlačionice, prave inventuru opreme te se rješavaju stare, farbaju prostor… i sve ostalo što mogu manualno obavljati sami.

- Mješoviti rekreativni TK Umag osnovan je početkom 2000-ih godina i trenutačno broji 130 članova, u dobi od 15 do 82 godine, među kojima, izuzev domaćih, ima stranaca iz Njemačke, Slovenije, Italije i Austrije. Gotovo svakodnevno se rekreiramo, ali i natječemo u rekreativnim ligama, što jača naš natjecateljski duh. Upisi u klub traju neprestance i za početak igranja rekreativnog tenisa nije nikad prekasno uz klupskog trenera Luku Jercoga, veli Janko i naglašava kako mnogi misle da je tenis elitni sport ili ekskluzivan za neki jet set, što umaški članovi TK-a opovrgavaju svojim primjerom i masovnošću.

- Tenis je nama svima u krvi i omiljeni nam je hobby, ali primarno je prijateljstvo i kvalitetno te zdravo provođenje slobodnog vremena u ovim ubrzanim vremenima gdje su svi pod pritiskom i nekim stresom. Ovdje se punimo adrenalinom, pa relaksiramo uz čašicu razgovora, smijemo uz lude pošalice, a ne fali ni fešta, prigodno. Ovo je klub, praktički koji pripada svim članovima i jedina smo udruga u gradu koja se ne financira proračunskim sredstvima Grada Umaga. Tereni su gradski, ali sva ostala infrastruktura, počevši od rasvjete tj. reflektora i ostalih materijalnih ulaganja pala je na teret kluba, a troškovi održavanja danas se kreću oko 100 tisuća godišnje. Financiramo se od članarina i pružanja usluga rentanja svih tenis terena kojih ima šest. Međutim, za članove ostalih TK-a Umaga (Delfin, Sunce…) solidarno dajemo na korištenje tijekom čitave godine jedan teren od 13 sati nadalje, što im je osobito važno u zimskim mjesecima kad mogu trenirati pod reflektorima, ističe Janko od kojega doznajemo da na području Umaga ima više od 80 teniskih terena.

- Zaista smo Grad sporta gdje tenis zauzima jednu od vodećih uloga i treba poticati razvoj ovog atraktivnog i energičnog sporta što i sami na ovim terenima i svojim iskustvom činimo, kaže Janko, uz nemilu konstataciju da je koronavirus sudbinski utjecao na zastoj svekolikog sporta pa i tenisa.

Osjetili su to i u vlastitoj blagajni, no prave sportaše nikad ne napušta optimizam i vjera u konačni uspjeh pa tako vjeruju u pobjedu ove turističke sezone i povratak tenisača/turista na crvene umaške terene. Naravno, i povećanje broja novih članova i članica u TK-u Umagu. Upisnina godišnja ili članarina za aktivne članove iznosi 600 kuna godišnje, a 300 kuna za pridružene članove, napominje Janko.

- Još jednom ističem, u nas nije riječ samo o igri koja je u svakom meču neponovljiva i uzbudljiva jer smo iznova ljuti protivnici. Tu se radi o zajedništvu u stvarnom životu koje podsjeća na ono nekad dok su se ljudi držali na okupu i nalazili razloge za druženje. Kao i mi nakon svakog odigranog meča. Ova eko - akcija čišćenja i održavanja je samo grand finale koji je rezultirao konsolidacijom našeg članstva, na čelu s tajnikom kluba Darkom Rohlikom, kojemu najviše dugujemo za nesebičan angažman i stručno koordiniranje tijekom godine svih aktivnosti u TK-u Umaga iza kojega, ponavljam, stoje godine prijateljstva na više razina, zaključio je Janko nestrpljiv da se pridruži u akciji čišćenja kolegama tenisačima - akcijašima.